Voedingsmiddelen industrie

Derustit oppervlaktetechniek voert diverse oppervlaktebehandelingen uit voor roestvaststaalin de sector voedinsmiddelenindustrie. De behandelingen die Derustit oppervlaktetechniek gebruikt zijn:

 

 

Elektrolytisch polijsten voor de voedingsmiddelen industrie

Procesapparatuur in de levensmiddelen industrie
Hygiëne heeft in de voedingsindustrie een permanente en bijzondere aandacht nodig, omdat consumenten kwalitatief hoogwaardige voedingsproducten verwachten die op een veilige manier geproduceerd worden. Dat betekent dat alle machines die in contact komen met die voedingsproducten gevrijwaard moeten worden van allerlei vervuilingen en microbiële besmettingen. Daarom moet er aan specifieke wet- en regelgeving (EU) inzake het hygiënisch ontwerpen van procesapparatuur in de voedingsmiddelenindustrie voldaan worden   waaronder:

• Machine Richtlijn 2006/42/EG;
• EHEDG Richtlijnen (European Hygienic Engineering and Design Group);
• Verordening (EG) 1935/2004: Inzake materialen en voorwerpen om met levensmiddelen in contact te komen:
• EN 1672-2: Machines voor voedselbereiding / Algemene Basisregels / Deel 2: Hygiëne-eisen;
• EN ISO 14159: Hygiënische eisen voor het ontwerpen van machines.

Zo moeten alle 'Food Contact Surfaces' (direct en indirecte product-contact-oppervlakken) uit roestvast staal frequent en grondig gereinigd worden. Desinfecteren is hierbij essentieel om de microbiologische veiligheid van de voedingsproducten te garanderen. De efficiëntie van dat reinigingsproces is echter niet alleen afhankelijk van het proces zelf, maar ook van de eigenschappen van het te behandelen oppervlak vooral wat de ruwheid, topografie en de oppervlakte-energie betreft en dus de geschiktheid om van vuil ontdaan te worden m.a.w. de reinigbaarheid.


Wat is: European Hygienic Engineering & Design Group - EHEDG

De European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) is een consortium van machinebouwers, voedingsbedrijven, onderzoeksinstituten en overheidsinstanties en is in 1989 opgericht met als doel hygiëne te bevorderen tijdens het bewerken en verpakken van voedselproducten. Het doel van EHEDG is het bevorderen van veilig voedsel door het verbeteren van hygiënische engineering en ontwerpen in de hele voedselbereidingscyclus. EHEDG ondersteunt actief de Europese wetgeving die vereist dat hanteren, voorbereiden, verwerken en verpakken van voedsel hygiënisch dient te gebeuren met hygiënische apparatuur en in een hygiënische omgeving. De bouwers en gebruikers van machines zijn verantwoordelijk voor het toepassen van deze regels en EHEDG geeft hen richtlijnen over de essentiële normen in hygiënisch ontwerp, in overeenstemming met de nationale en internationale wetgeving. Omdat voedselveiligheid niet ophoudt bij de grenzen van Europa, promoot EHEDG actief wereldwijde harmonisatie van richtlijnen en normen. Zowel EHEDG als de Amerikaanse organisaties NSF en 3-A hebben ingestemd tot een samenwerking in de ontwikkeling van internationale richtlijnen en normen.

Het elektrolytisch polijsten van RVS producten voor de voedingsmiddelenindustrie is een bewezen techniek die onderschreven wordt door vele wetenschappelijke studies, kennisinstituten en leading companies. De voordelen zijn legio en in de meeste gevallen kan het elk vergelijk op prijs en kwaliteit doorstaan.
 
Afmetingen van reeds aanwezige elektropolijstbaden bij Derustit:
    •    1000 x 1000 x 1000 in combinatie met ultrasoonbad en verwarmd deminwater 85 grd. C <10us/cm
    •    3240 x 2000 x 2000
    •    4970 x 1490 x 1500
    •    6270 x 1190 x 1650
    •    12.500 x 490 x 800
    •    5960/12940/14440 x 490 x 380

In de voedingsmiddelenindustrie heeft het elektrolytisch polijsten reeds lang zijn nut bewezen op het vlak van hygiëne, reinigbaarheid en het voorkomen van bacteriegroei. Afvultrechters, glijbanen en doseersystemen bij productie van etenswaar worden elektrolytisch gepolijst. Dit zorgt voor een efficiënte reinigbaarheid van oppervlakken tegen vetten en zetmelen. Het elektrolytisch ontbramen van geslepen messen voor de voedingsmiddelenindustrie voorkomt dat metaaldeeltjes in de voedingsmiddelen terechtkomen. Filters, mengers en roerwerken zijn na elektrolytisch veel gemakkelijker te reinigen. In bepaalde toepassingen komt zelfs geen aanlading meer voor. Een zeer belangrijk voordeel is dat bij een elektrolytisch gepolijst oppervlak, de smaak en kleurstabiliteit van de voedingsmiddelen sterk toenemen. Voorbeelden zijn: babyvoeding, mayonaise, aroma’s en smaakstoffen, tomatenpuree, yoghurt en eierproducten

 

Beitsen en Passiveren voor de voedingsmiddelenindustrie

Bij het beitsen van RVS in de voedingsmiddelenindustrie wordt het roestvaststaal behandeld met een beitsmiddel, bestaande uit o.a. waterstoffluoride en salpeterzuur. Hierdoor worden alle carbides en ijzerdelen als het ware "opgegeten". Nadat het beitsmiddel haar werk gedaan heeft, wordt het RVS met koud, zuurstofrijk water onder hoge druk (190 bar) gereinigd. Dit is erg belangrijk; de opgeloste laag wordt verwijderd en op dat moment staat het materiaal weer open voor de reactie met zuurstof, waardoor de corrosiebestendige toplaag weer kan "aangroeien". Dit natuurlijke proces neemt doorgaans ca. 48 uur in beslag. Door het materiaal echter te behandelen met alleen salpeterzuur en het vervolgens weer met hogedruk te reinigen, wordt dit al na ca. 30 minuten bereikt. Deze laatste behandeling noemt men "passiveren". Als laatste volgt een spoeling met gedemineraliseerd water < 10 uS/cm. Het roestvast staal is nu weer geschikt voor gebruik en zal in deze conditie niet meer roesten, of beter gezegd niet meer corroderen.

 

Slijpen en Polijsten voor de voedingsmiddelenindustrie

De afwerking van roestvaststalen eindproducten in de voedingsmiddelenindustrie met complexe vormen gebeurt voor een groot deel handmatig.
 
Derustit Oppervlaktetechniek is gespecialiseerd in het leveren van precisiewerk bij dit slijpen-polijsten met de
hand met name als voorbewerking voor het elektrolytisch polijsten. Daarnaast heeft Derustit de mogelijkheid om slijpwerk eerst te beitsen en na het slijpen/polijsten chemisch of ultrasoon te reinigen en schoon te verpakken. Op deze wijze voldoet het slijpwerk van Derustit aan de hoogste kwaliteitseisen.

 

RVS Conditioneren & onderhouden voor de voedingsmiddelenindustrie

In tegenstelling tot wat men veelal denkt, is roestvaststaal in de voedingsmiddelenindustrie zeker niet onderhoudsvrij. Dit is een relatief begrip, roestvaststaal is onderhoudsarm en dat is dus niet onderhoudsvrij. Problemen van diverse aard worden veroorzaakt door zogenaamde “omgevingsfactoren”. RVS op zich kan niet corroderen, maar door deze omgevingsfactoren kan wel oxidatie veroorzaakt worden. RVS laat zich echter goed conditioneren. Met behulp van meer traditionele reinigingstechnieken, chemisch reinigen en mechanisch bewerken worden deze werkzaamheden op locatie uitgevoerd.

Hiermee worden RVS installaties en -leidingsystemen teruggebracht in hun oorspronkelijke, lees: roestvaste – conditie. De werkzaamheden worden uitgevoerd door deskundig geschoold personeel met in achtneming van de geldende veiligheidsvoorschriften en milieurichtlijnen. Ongewenste effecten op mens en omgeving worden daarmee voorkomen. Hiermee kan op een veilige en verantwoorde wijze beantwoord kan worden aan de ook hier onverminderd groter wordende vraag naar kwaliteit van het eindproduct en aan de hoge eisen die aan de benodigde productie faciliteiten gesteld worden.

Voor u uitgelicht

  Van Triest kiest voor elektrolytisch polijsten.

  Na een grondige testperiode waarbij RVS bulktanktrailers inwendig zijn behandeld met diverse oppervlaktetechnieken waar onder; natstralen, diverse nanocoatings en elektrolytisch polijsten heeft de firma van Triest ervoor gekozen om al hun huidige en toekomstig nieuw te bouwen bulktanktrailers inwendig elektrolytisch te polijsten.

  The Kensington - London

  Beitsen op locatie. Gebouwd in Friesland geplaatst in Londen. Tijdens de bouw hebben de specialisten van Derustit Group het billboard gebeitst en gepassiveerd en na het plaatsen in Londen zijn de montagelassen ter plekke gebeitst en is het gehele billboard chemisch gereinigd. Het design is afkomstig van Zaha Hadid Architects, in opdracht van JCDecaux. Het betrof een unieke samenwerking, waarbij het doel was om nieuwe mogelijkheden voor mediaplatformen te creeëren; het heruitvinden van het billboard in de vorm van openbare kunst. Dit project werd uitgevoerd in samenwerking met CIG-Architecture Groningen.

  SURFACE Campus 2018

  Hét vakevent voor oppervlaktetechnologie 13 t/m 15 november 2018 Brabanthallen 's-Hertogenbosch.