RVS Beitsen en Passiveren

 

Het principe van RVS beitsen en passiveren

Bij het beitsen van RVS wordt het roestvaststaal behandeld met een beitsmiddel, bestaande uit o.a. waterstoffluoride en salpeterzuur. Hierdoor worden alle carbides en ijzerdelen als het ware "opgegeten". Nadat het beitsmiddel haar werk gedaan heeft, wordt het RVS met koud, zuurstofrijk water onder hoge druk (190 bar) gereinigd. Dit is erg belangrijk; de opgeloste laag wordt verwijderd en op dat moment staat het materiaal weer open voor de reactie met zuurstof, waardoor de corrosiebestendige toplaag weer kan "aangroeien". Dit natuurlijke proces neemt doorgaans ca. 48 uur in beslag.

Door het materiaal echter te behandelen met alleen salpeterzuur en het vervolgens weer met hogedruk te reinigen, wordt dit al na ca. 30 minuten bereikt. Deze laatste behandeling noemt men "passiveren". Als laatste volgt een spoeling met gedemineraliseerd water < 10 uS/cm. Het roestvast staal is nu weer geschikt voor gebruik en zal in deze conditie niet meer roesten, of beter gezegd niet meer corroderen.

Het effect van RVS beitsen en passiveren

Bewerkingen als knippen, zetten, lassen als ook "vervuiling " van buitenaf, leidt altijd tot beschadiging of verarming van de chroom-  ijzer-oxidehuid. Door de behandeling van het roestvaststaal met fluorwaterstof en salpeterzuur gevolgd door een grondige hogedrukreiniging, wordt deze oxidelaag weer hersteld en wordt het roestvaststaal weer passief. Dit is een behandeling die eigenlijk altijd moet plaatsvinden. Immers, roestvaststaal dat niet bewerkt wordt, geeft gegarandeerd problemen in het gebruik.

 

Manieren van beitsen RVS

Beitsen van RVS kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, onder andere door dompelen, circuleren of sproeien (=innevelen). Het sproeibeitsen wordt toegepast bij complexe en grote tot zeer grote objecten.
Ook kan het beitsen van roestvaststaal op locatie worden uitgevoerd, als het te behandelen object niet te transporteren is.

Dompelbeitsen

 

Derustit Holland B.V. & Derustit Gelderland B.V. passen het dompelbeitsen toe, als de aard van de constructie en afmetingen van het object dit toelaten (is dit niet het geval, dan sproeibeitsen wij het object).

Kernbegrippen:

 • Voortreffelijk uitgeruste dompelbeitsruimten; afmetingen beitsbaden: 
8500 x 2000 x 2000 mm.
 • Kraancapaciteit: tot 120 ton !
 • Volledig gegarandeerde zorg voor kwaliteit, milieu en veiligheid door uniek drievoudig gecertificeerd zorgsysteem (ISO 9002 (kwaliteit) / ISO 14001 (milieu) / SCC (veiligheid).


Sproeibeitsen

 

 

Bepaalde objecten kunnen door hun omvang of constructie niet gedompelbeitst worden. Voor Derustit oppervlaktetechniek is dit geen beletsel: wij sproeibeitsen deze objecten!
Als de aanbieder van sproeibeitsen voor RVS in Nederland beschikt Derustit Oppervlaktetechniek over een tweetal (sproei-) beitshallen die voldoen aan de huidige IPPC richtlijnen op het gebied van milieu. Onze beitshallen zijn o.a. uitgerust met een gaswasinstallatie waardoor er geen uitstoot van nitreuze dampen (stikstofoxiden) plaatsvind.

Kernbegrippen:

 • Toepasbaar op objecten tot 36 meter lengte, die over de weg of over het water bij ons kunnen komen.
 • Oppervlakte sproeibeitshal: ca. 1000m2.
 • Kraancapaciteit 7-120 ton.
 • 24 uur retour-service. Uniek in Nederland. (eventueel incl. transport, begeleiding en vergunningen)
 • 100% milieu en arbo verantwoord, door toepassing van afzuiginstallatie, gaswasser en interne waterzuiveringsinstallatie.
 • Volledig gegarandeerde zorg voor kwaliteit, milieu en veiligheid door uniek drievoudig gecertificeerd zorgsysteem (ISO 9001 (kwaliteit) / ISO 14001 (milieu) / SCC (veiligheid).


Op Lokatie beitsen


Werkzaamheden op lokatie worden onder strenge kwaliteits- mileu- en veiligheids eisen uitgevoerd. Naast de eigen veiligheid komt daarbij de veiligheid van anderen op de eerste plaats. De werkzaamheden worden volledig onafhankelijk en zonder verstoring van het arbeidsproces op elke gewenste lokatie uitgevoerd.

Beitswerkzaamheden die Derustit op locatie uitvoerd bestaan o.a. uit: circulatiebeitsen van leidingsystemen of tanks, het sproeibeitsen van tanks, het beitsen van cargotanks op schepen, het reconditioneren van productieafdelingen, het reconditioneren van straatmeubilair en gevelelementen enz. 

Het op locatie sproeibeitsen is aan strikte procedures gebonden er wordt o.a. een tijdelijke beitsplaats gecreëerd waar al het spoelwater opgevangen wordt voor verwerking in eigen proceswaterzuivering en waar met behulp van een in eigen beheer ontwikkelde mobiele gaswasser uitstoot van nitreuze dampen wordt voorkomen.

Voor u uitgelicht

  Van Triest kiest voor elektrolytisch polijsten.

  Na een grondige testperiode waarbij RVS bulktanktrailers inwendig zijn behandeld met diverse oppervlaktetechnieken waar onder; natstralen, diverse nanocoatings en elektrolytisch polijsten heeft de firma van Triest ervoor gekozen om al hun huidige en toekomstig nieuw te bouwen bulktanktrailers inwendig elektrolytisch te polijsten.

  The Kensington - London

  Beitsen op locatie. Gebouwd in Friesland geplaatst in Londen. Tijdens de bouw hebben de specialisten van Derustit Group het billboard gebeitst en gepassiveerd en na het plaatsen in Londen zijn de montagelassen ter plekke gebeitst en is het gehele billboard chemisch gereinigd. Het design is afkomstig van Zaha Hadid Architects, in opdracht van JCDecaux. Het betrof een unieke samenwerking, waarbij het doel was om nieuwe mogelijkheden voor mediaplatformen te creeëren; het heruitvinden van het billboard in de vorm van openbare kunst. Dit project werd uitgevoerd in samenwerking met CIG-Architecture Groningen.

  SURFACE Campus 2018

  Hét vakevent voor oppervlaktetechnologie 13 t/m 15 november 2018 Brabanthallen 's-Hertogenbosch.