Derustit geeft Porsche glans

Hoe krijg je als Nederlands bedrijf bij Duitsers de handen op elkaar ? Door gewoon waar te maken wat anderen beloven.

Recentelijk heeft Derustit Oppervlaktetechniek een grootschalige conditionering uitgevoerd bij Porsche in Wolfsburg. Het RVS paviljoen (zie onder) welke geplaatst is in 2012 vertoonde een dermate zware vervuiling (staining) van het gestraalde RVS oppervlak dat snel en adequaat ingrijpen noodzakelijk was om schade (corrosie) te voorkomen. Daarnaast was het vervuilde oppervlak een doorn in het oog van de Porsche directie welke direct uitzicht heeft op het paviljoen. Na evenzovele specialisten geconsulteerd te hebben werd ten lange leste contact opgenomen met Derustit als zijnde praktijkspecialist op dit gebied. Na de noodzakelijke en inventieve voorbereidingen werd het RVS paviljoen met een oppervlakte van ca. 1500m2 op uiterst efficiënte wijze zodanig (chemisch) bewerkt dat de conditie na behandeling beter beoordeeld werd dan voor de ingebruikname. Met name omgevingsfactoren (vijverpartij en hoogwaardige bestrating) wierpen aanvankelijk blokkades op om een volledige chemische reiniging mogelijk te maken. Hiervoor werden voorzieningen bedacht en getroffen en binnen een tijdsbestek van drie weken werd het project in de nachtelijke uren zonder enig gevaar voor mens, milieu en omgeving gerealiseerd. Medewerkers van Derustit werden vervolgens door de opdrachtgever eervol gekwalificeerd als "Die Holländische Zauberer"; de tovernaars uit Nederland.

Derustit heeft hiermee nogmaals aangetoond dat een lange praktijkervaring gecombineerd met theoretische kennis het recept is om projecten van deze omvang "in time en in budget" met 100% resultaat te kunnen realiseren.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, Stuttgart heeft op 12 juni 2012 zijn nieuwe paviljoen in themapark Autostadt feestelijk geopend. Het dak van het nieuwe tentoonstellingsgebouw in het Duitse Wolfsburg is geïnspireerd op het silhouet van de Porsche 911. Meer dan 200 genodigden waren getuige van de openingsceremonie, onder wie Matthias Müller, bestuursvoorzitter en president-directeur van Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, en Prof. Dr. Martin Winterkorn, voorzitter van de raad van bestuur van Volkswagen AG.

“Dit gebouw, met zijn buitengewone ontwerp, is uniek in zijn soort. Het bezit zowel symbolische als historische waarde doordat het de banden, die Volkswagen en Porsche sinds jaar en dag binden, zichtbaar maakt”, zei Matthias Müller.

Otto F. Wachs, bestuursvoorzitter van Autostadt vertelde: “Als het nummer 1-autothemapark van de wereld en communicatieplatform voor de Volkswagen Groep steunen we de ontwikkeling van groep en geven we onze bezoekers graag inzicht in onze merken. Het Porsche-paviljoen markeert het begin van alweer een nieuw hoofdstuk in de historie van Autostadt.”

Matthias Müller en Otto F. Wachs legden in oktober 2011 symbolisch de eerste steen voor het tentoonstellingsgebouw, dat een oppervlakte heeft van 1.400 vierkante meter. In slechts tien maanden tijd hebben Porsche en Autostadt, in samenwerking met Henn Architekten (de architectuur), HG Marz Architekten (de presentatie) en WES & Partner Architekten (de tuin), een gebouw gecreëerd dat een aandachtstrekker van formaat is. Dit is vooral te danken aan het innovatieve ontwerp, dat Porsches jarenlange traditie op het gebied van lichtgewicht design weerspiegelt. Het pand is voorzien van een zogenoemde ‘actieve oppervlaktestructuur’. Dit houdt onder meer in dat het roestvrijstalen dak zelfdragend is.

In het gebouw zorgen vloeiende lijnen ervoor dat de bezoeker zijn aandacht automatisch op de tentoonstelling richt. Centraal in het paviljoen staan 25 modellen die de bezoeker meenemen op een reis door de ontwikkeling van het merk Porsche. Deze reis start met de Porsche 356 uit 1948 en voert via een serie modellen (schaal 1 op 3) naar de drie huidige sportauto’s uit Zuffenhausen. Themafilms, audiofragmenten en media-installaties bieden extra inzicht in de merkwaarden en de filosofie van Porsche.

Bezoekers van Autostadt komen Porsche ook tegen op plaatsen buiten het nieuwe paviljoen. Liefhebbers van klassieke auto’s kunnen zich bijvoorbeeld verheugen op speciale klassieke Porsches die in glazen huizen verspreid over het park staan opgesteld. Jonge Porsche-fans kunnen hun kinderrijbewijs halen in elektrisch aangedreven Porsches. Bovendien zullen studenten en scholieren onder begeleiding een Porsche Super 308-tractor restaureren. Dit model illustreert de rijke historie van Porsche en stamt uit de tijd dat het modelaanbod niet louter uit sportauto's bestond.