• Beitsen en passiveren Friesland - laag-55

Beitsen en passiveren Friesland

Beitsen en passiveren Friesland - spaans2

RVS Beitsen en Passiveren

Het principe van RVS beitsen en passiveren

Bij het beitsen van RVS wordt het roestvaststaal behandeld met een beitsmiddel, bestaande uit o.a. waterstoffluoride en salpeterzuur. Hierdoor worden alle carbides en ijzerdelen als het ware "opgegeten". Nadat het beitsmiddel haar werk gedaan heeft, wordt het RVS met koud, zuurstofrijk water onder hoge druk (190 bar) gereinigd. Dit is erg belangrijk; de opgeloste laag wordt verwijderd en op dat moment staat het materiaal weer open voor de reactie met zuurstof, waardoor de corrosiebestendige toplaag weer kan "aangroeien". Dit natuurlijke proces neemt doorgaans ca. 48 uur in beslag.

Door het materiaal echter te behandelen met alleen salpeterzuur en het vervolgens weer met hogedruk te reinigen, wordt dit al na ca. 30 minuten bereikt. Deze laatste behandeling noemt men "passiveren". Als laatste volgt een spoeling met gedemineraliseerd water < 10 uS/cm. Het roestvast staal is nu weer geschikt voor gebruik en zal in deze conditie niet meer roesten, of beter gezegd niet meer corroderen.

Het effect van RVS beitsen en passiveren

Bewerkingen als knippen, zetten, lassen als ook "vervuiling " van buitenaf, leidt altijd tot beschadiging of verarming van de chroom-  ijzer-oxidehuid. Door de behandeling van het roestvaststaal met fluorwaterstof en salpeterzuur gevolgd door een grondige hogedrukreiniging, wordt deze oxidelaag weer hersteld en wordt het roestvaststaal weer passief. Dit is een behandeling die eigenlijk altijd moet plaatsvinden. Immers, roestvaststaal dat niet bewerkt wordt, geeft gegarandeerd problemen in het gebruik.

Wilt u meer weten over beitsen en passiveren van RVS, neem dan contact met ons op.

Onze expertises

Elektrolytisch polijsten van RVS
Beitsen en passiveren Friesland - pijl-icon-wit
RVS beitsen en passiveren
Beitsen en passiveren Friesland - pijl-icon-wit
Slijpen en Polijsten van RVS
Beitsen en passiveren Friesland - pijl-icon-wit