Elektrolytisch polijsten RVS


Het elektrolytisch polijsten van RVS producten voor de diverse industriën is een bewezen techniek die onderschreven wordt door vele wetenschappelijke studies, kennisinstituten en leading companies. De voordelen zijn legio en in de meeste gevallen kan het elk vergelijk op prijs en kwaliteit doorstaan.

- Gunstige LCA (Life Cycle Analysis) zeer lage milieubelasting van "cradle to grave".

- Beste SDR (Surface Development Ratio); 

- Beste Ra (Roughness Average)

- Zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding

- Sterk verbeterde corossiebestendigheid; elektrolytisch polijsten hersteld de austenitische structuur van het RVS tot in de atoomlaag, daarnaast is de chroomoxidehuid tot wel 10x dikker.

- Grote weerstand tegen aanhechting (product, vuil, bacteriën etc.); Door manipulatie van de topografie van de ruwheid voorkomt elektrolytisch polijsten vervuiling en besmetting. Er hechten vele malen minder eiwitten en bacteriën aan het oppervlak van apparatuur en materiaal.

- Unieke steriele en hygiënische afwerking; Door het verwijderen-afronden van microscopische scheuren, onregelmatigheden, en scherpe hoeken in het RVS bevorderen de glij-eigenschappen van drank- en voedingsproducten.

- Easy to clean; onderdelen zijn gemakkelijker te reinigen tot op eiwitniveau. Dit verminderd de toepassing van reinigings- en desinfecteringsmiddelen.

- Glanzend oppervlak; geeft meerwaarde.

 
Afmetingen van reeds aanwezige elektropolijstbaden:
    •    1000 x 1000 x 1000 in combinatie met ultrasoonbad en verwarmd deminwater 85 grd. C <10us/cm
    •    3240 x 2000 x 2000
    •    4970 x 1490 x 1500
    •    6270 x 1190 x 1650
    •    12.500 x 490 x 800
    •    5960/12.940/14.440 x 490 x 380  


Werkingsprincipe en kenmerken van het proces.

Tijdens het elektropolijsten wordt aan het metaaloppervlak zuurstof ontwikkeld. Deze situatie bewerkstelligt een homogene, passieve chroomoxidehuid die tot tienmaal dikker is dan oorspronkelijk. Derhalve heeft een elektrolytisch gepolijst oppervlak een sterk verbeterde corrosiebestendigheid ten opzichte van anders behandelde oppervlakken. Deze procedure die tezelfdertijd een kwalitatieve en esthetische meerwaarde voor het product realiseert, wordt meestal als zelfstandige en enige oppervlaktebehandeling voor roestvast staal toegepast. Het is ook perfect mogelijk het elektrolytisch polijsten in combinatie met andere oppervlaktebehandelingen toe te passen. Het is duidelijk dat bij een installatie voor elektrolytisch polijsten een grondige waterzuivering voorzien is. Deze waterzuivering maakt een belangrijk deel uit van de investering- en werkingskosten.

  

Specifieke eigenschappen

De voordelen van het proces zijn meervoudig en hangen af van de toepassing.
Door het veredelen van het oppervlak (hoger Cr en Ni %) ontstaat een veel hogere corrosiebestendigheid.

Het is een bekend gegeven dat in de omgeving van de lassen het chroomgehalte lager wordt dan 12%, zodat je in feite geen roestvast staal meer hebt. Door het beitsen, als voorbehandeling voor het electrolytisch polijsten, wordt de materiaalstructuur volledig hersteld en de lasverkleuring weggewerkt. Ook spanningsconcentraties, dikwijls oorzaak van spanningscorrosie, worden weggenomen.

Deze behandeling zorgt voor een harder en meer ontspannen materiaal oppervlak, zodat ook de weerstand tegen corrosie verbetert. Verder stellen we een verminderde wrijvingsweerstand en ruwheid vast, alsook een verhoogde oppervlaktezuiverheid.

Onderzoek onder de elektronenmicroscoop toont aan dat na elektrolytisch polijsten de zuivere austenietstructuur aan het oppervlak komt. De metaalkorrels sluiten perfect op elkaar aan. Dit is een verklaring voor de verhoogde weerstand tegen putcorrosie en de hoge weerstand tegen aankleven.

In de kernenergie en de biotechnologie wordt een verminderde besmettingsgraad vastgesteld. Een ander voordeel is de perfecte reproduceerbaarheid van het proces door de zeer geringe materiaalafname (15 a 40 µm). Het proces kan ook worden toegepast voor het herwaarderen van reeds gebruikte apparaten. Meer subjectief zijn de verhoogde esthetische waarde en de verhoogde marktwaarde van de behandelde producten. Ook aan te stippen valt dat het een economisch en rationeel proces betreft dat met korte doorlooptijden werkt.

Enige aandachtspunten

Om het procédé te kunnen toepassen moet men wel over de geschikte roestvast staalsoort beschikken. Meest aangewezen zijn de austenieten AISI 304, 304L, 316, 316L. Gestabiliseerde soorten geven minder resultaat of geven aanleiding tot storingen in het oppervlak. Ook moeten de reinigings-, las- en constructieprocedures op het elektrolytisch polijsten afgestemd zijn. Dit gebeurt het best in overleg tussen de constructeur en oppervlaktebehandelaar.

 

Alle industrieën en toepassingen

Voor alle industrieën en toepassingen die met aankleef, corrosie- en reinigingsproblemen te maken hebben kan het elektrolytisch polijsten een oplossing bieden. In veel gevallen zijn de investeringskosten binnen een jaar terugverdiend. Soms zijn de investeringskosten lager dan een onderhoudsbeurt. Voor toepassingen die met hygiëne te maken hebben is het elektrolytisch polijsten een noodzaak. In zeer veel toepassingen waar corrosieproblemen optreden kan elektrolytisch polijsten een oplossing betekenen. Dit kan zowel in situaties van oppervlakkige roestvlekjes als bij gevallen van zware putcorrosie.

“Het elektrolytisch polijsten realiseert een superhygiënisch en uiterst corrosievast oppervlak dat met geen andere oppervlaktebehandeling te vergelijken is”.

 

Voor u uitgelicht

  Van Triest kiest voor elektrolytisch polijsten.

  Na een grondige testperiode waarbij RVS bulktanktrailers inwendig zijn behandeld met diverse oppervlaktetechnieken waar onder; natstralen, diverse nanocoatings en elektrolytisch polijsten heeft de firma van Triest ervoor gekozen om al hun huidige en toekomstig nieuw te bouwen bulktanktrailers inwendig elektrolytisch te polijsten.

  The Kensington - London

  Beitsen op locatie. Gebouwd in Friesland geplaatst in Londen. Tijdens de bouw hebben de specialisten van Derustit Group het billboard gebeitst en gepassiveerd en na het plaatsen in Londen zijn de montagelassen ter plekke gebeitst en is het gehele billboard chemisch gereinigd. Het design is afkomstig van Zaha Hadid Architects, in opdracht van JCDecaux. Het betrof een unieke samenwerking, waarbij het doel was om nieuwe mogelijkheden voor mediaplatformen te creeëren; het heruitvinden van het billboard in de vorm van openbare kunst. Dit project werd uitgevoerd in samenwerking met CIG-Architecture Groningen.

  SURFACE Campus 2018

  Hét vakevent voor oppervlaktetechnologie 13 t/m 15 november 2018 Brabanthallen 's-Hertogenbosch.