Neem contact op +31 (0)513 61 02 15

Martensitisch roestvast staal

Algemeen Martensitisch RVS

Het type 410 wordt het meest gebruikt, soms voor de verwerking van chemicaliën, maar vanwege zijn lagere chroomgehalte en hogere koolstofgehalte, is zijn corrosieweerstand wezenlijk lager dan die van bijvoorbeeld 304. Verder maken de typen 403 en 420 deel uit van deze staalgroep. Hoewel niet strikt een roestvast staal wordt 9Cr-1Mo toch tot deze groep gerekend.

 

Warmtebehandeling

Martensitisch roestvast staal wordt in het algemeen in de afgeschrikte en ontlaten, of genormaliseerde toestand met een maximum hardheid van 22 of 23 HRC in sour service gebruikt, al naar gelang de legering en de geldende specificaties. Sommige van deze legeringen zoals 410 en 420, hebben last van scheuren tijdens afschrikken, afschrikken in olie, een polymeer of lucht is dan de remedie. Dubbel ontlaten wordt wel uitgevoerd om het martensietgehalte in 410, CA6NM en F6NM tot een minimum te beperken. Dubbel ontlaten geeft geen verbetering te zien van de weerstand tegen sulfidescheuring van buisvormige producten gemaakt van 420 en wordt daarom niet gebruikt en evenmin voor buisvormige producten of smeedstukken gemaakt van 9Cr-1Mo. In geval van een lager chroom- en een hoger koolstofgehalte is het mogelijk om roestvast staal te maken dat hardbaar is door middel van warmtebehandeling. Zulk staal wordt gewoonlijk geselecteerd als er zeer goede sterkte wordt geëist.

 

Mechanische eigenschappen

Vanwege de maximum hardheid van 22 of 23 HRC die bij deze legeringen wordt gehanteerd, worden ze in het algemeen gespecificeerd tot een maximum rekgrens van 650 tot700 MPa. Buisvormige producten voor sour service worden in het algemeen gespecificeerd aan de hand van API Specificatiën 5CT, of volgens het L-80 sterkte niveau. Voor smeedstukken en gietstukken wordt een maximum hardheid aangehouden van 22 HRC. Hogere sterktes zijn mogelijk in geval van sweet service, maar de corrosieweerstand en taaiheid kunnen nadelig worden beïnvloed door deze hogere sterkte. De uitsluitend chroomhoudende martensitische roestvast-staaltypen kunnen bestand zijn tegen door chloride geïnduceerde scheurvormende spanningscorrosie, maar in volledig geharde toestand zijn ze hiervoor zeker gevoelig.

 

Bewerking Martensitisch RVS

Omdat ze hardbaar zijn, vereisen deze legeringen uiterste zorg bij het lassen. Buisvormige producten worden doorgaans niet gelast. Als er wordt gelast, dan zijn hoge voorwarmtemperaturen vereist voor type 410 en na het lassen moet er weer een ontlaatbehandeling plaatsvinden conform de gespecificeerde maximum sterkte en hardheid. Buisvormige producten vereisen doorgaans een anti-vreetbehandeling van het draad. Verschillen in mechanische eigenschappen tussen giet- en smeedproducten kunnen aanzienlijk zijn. Gevoeligheid voor scheurvormende spanningscorrosie in agressieve milieus kan variëren tussen legeringen die zijn gefabriceerd via verschillende processen. Chemische samenstelling, afschrikefficiëntie, warmtebehandelingstijden en -temperatuur en uiteindelijke vormgevingsbewerkingen, die van invloed zijn op de microstructuur, kunnen van invloed zijn op de scheuringweerstand.

 

Opmerkingen

Hoge sterkteniveaus die rekgrenswaarden van 650 of 700 MPa te boven gaan verhogen de gevoeligheid voor scheurvormende spanningscorrosie aanzienlijk. De sterkte bij lage temperatuur van gelaste werkstukken kan gering zijn. De sterkte bij lage temperatuur van niet-nikkelhoudende giet- en smeedstukken kan eveneens laag zijn.

 
  • Bel mij terug
  • Vraag offerte aan
  • Stuur een bericht
Derustit Groep
  • Meer dan 55 jaar toonaangevend
  • Opereert wereldwijd op locatie
  • Specialist in het conditioneren van roestvaststaal
  • Nieuws

    Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).