Neem contact op +31 (0)513 61 02 15

Beitsen en Passiveren voor de constructie en machinebouw

Bij het beitsen van RVS in de constructie en machinebouw wordt het roestvaststaal behandeld met een beitsmiddel, bestaande uit o.a. waterstoffluoride en salpeterzuur. Hierdoor worden alle carbides en ijzerdelen als het ware "opgegeten". Nadat het beitsmiddel haar werk gedaan heeft, wordt het RVS met koud, zuurstofrijk water onder hoge druk (190 bar) gereinigd. Dit is erg belangrijk; de opgeloste laag wordt verwijderd en op dat moment staat het materiaal weer open voor de reactie met zuurstof, waardoor de corrosiebestendige toplaag weer kan "aangroeien". Dit natuurlijke proces neemt doorgaans ca. 48 uur in beslag. Door het materiaal echter te behandelen met alleen salpeterzuur en het vervolgens weer met hogedruk te reinigen, wordt dit al na ca. 30 minuten bereikt. Deze laatste behandeling noemt men "passiveren". Als laatste volgt een spoeling met gedemineraliseerd water < 10 uS/cm. Het roestvast staal is nu weer geschikt voor gebruik en zal in deze conditie niet meer roesten, of beter gezegd niet meer corroderen.

Het effect van beitsen en passiveren

Bewerkingen als knippen, zetten, lassen als ook "vervuiling " van buitenaf, leidt altijd tot beschadiging of verarming van de chroom- ijzer-oxidehuid. Door de behandeling van het roestvaststaal met fluorwaterstof en salpeterzuur gevolgd door een grondige hogedrukreiniging, wordt deze oxidelaag weer hersteld en wordt het roestvaststaal weer passief. Dit is een behandeling die eigenlijk altijd moet plaatsvinden Immers, roestvaststaal dat niet bewerkt wordt, geeft gegarandeerd problemen in het gebruik.

Voor het beitsen na het beitsen
Voor het beitsen Na het beitsen

 

Manieren van beitsen

Beitsen van RVS kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, onder andere door dompelen, circuleren of sproeien (=innevelen). Het sproeibeitsen wordt toegepast bij complexe en grote tot zeer grote objecten.
Ook kan het beitsen van roestvaststaal op locatie worden uitgevoerd, als het te behandelen object niet te transporteren is.

Dompelbeitsen

Derustit Holland B.V. & Derustit Gelderland B.V. passen het dompelbeitsen toe, als de aard van de constructie en afmetingen van het object dit toelaten (is dit niet het geval, dan sproeibeitsen wij het object).
Kernbegrippen:

 • Voortreffelijk uitgeruste dompelbeitsruimten; afmetingen beitsbaden: 
8500 x 2000 x 2000 mm.
 • Kraancapaciteit: 7000 kg.
 • Volledig gegarandeerde zorg voor kwaliteit, milieu en veiligheid door uniek drievoudig gecertificeerd zorgsysteem (ISO 9002 (kwaliteit) / ISO 14001 (milieu) / SCC (veiligheid).

Sproeibeitsen

Bepaalde objecten kunnen door hun omvang of constructie niet gedompelbeitst worden. Voor Derustit oppervlaktetechniek is dit geen beletsel: wij sproeibeitsen deze objecten!
Als de aanbieder van sproeibeitsen voor RVS in Nederland beschikt Derustit Oppervlaktetechniek over een tweetal (sproei-) beitshallen die voldoen aan de huidige IPPC richtlijnen op het gebied van milieu. Onze beitshallen zijn o.a. uitgerust met een gaswasinstallatie waardoor er geen uitstoot van nitreuze dampen (stikstofoxiden) plaatsvind.

Kernbegrippen:

 • Toepasbaar op objecten tot 36 meter lengte, die over de weg of over het water bij ons kunnen komen.
 • Oppervlakte sproeibeitshal: ca. 1000m2.
 • Kraancapaciteit 7-120 ton.
 • 24 uur retour-service. Uniek in Nederland. (eventueel incl. transport, begeleiding en vergunningen)
 • 100% milieu en arbo verantwoord, door toepassing van afzuiginstallatie, gaswasser en interne waterzuiveringsinstallatie.
 • Volledig gegarandeerde zorg voor kwaliteit, milieu en veiligheid door uniek drievoudig gecertificeerd zorgsysteem (ISO 9001 (kwaliteit) / ISO 14001 (milieu) / SCC (veiligheid).

Lokatiebeitsen

LokatiebeitsenWerkzaamheden op lokatie worden onder strenge kwaliteits- mileu- en veiligheids eisen uitgevoerd. Naast de eigen veiligheid komt daarbij de veiligheid van anderen op de eerste plaats. De werkzaamheden worden volledig onafhankelijk en zonder verstoring van het arbeidsproces op elke gewenste lokatie uitgevoerd. Beitswerkzaamheden die Derustit op locatie uitvoerd bestaan o.a. uit: circulatiebeitsen van leidingsystemen of tanks, het sproeibeitsen van tanks, het beitsen van cargotanks op schepen, het reconditioneren van productieafdelingen, het reconditioneren van straatmeubilair en gevelelementen enz.

Derustit Groep
 • Meer dan 55 jaar toonaangevend
 • Opereert wereldwijd op locatie
 • Specialist in het conditioneren van roestvaststaal
 • Nieuws

  Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).